Financiële voordelen van elektrisch rijden

Naast het plezierige rijgedrag, het aangename geluidniveau en de bijdrage die u levert aan het milieu, is de aankoop en het gebruik van een elektrische auto ook financieel aantrekkelijk. Dit geldt niet alleen door de fiscale voordelen voor de zakelijke rijder, maar ook door de lagere kosten voor de particulier. De komende jaren wordt elektrisch rijden nog gestimuleerd. De regelgeving tot en met 2025 ligt vast. De fiscale voordelen worden de komende jaren langzaam afgebouwd, maar de financiële voordelen door lagere gebruikskosten blijven.


De voordelen op een rijtje:

  • Bijtelling: de meest bekende en meest gebruikte stimulans is nog altijd de fiscale bijtelling voor de auto-van-de-zaak (lease of bedrijfsauto). Op dit moment bedraagt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s 16% tot een cataloguswaarde van € 35.000. Over de cataloguswaarde boven dit bedrag geldt de gewone bijtelling van 22%. in 2023 blijft het bijtellingspercentage 16% maar de drempelwaarden wordt verlaagd naar € 30.000. Deze verhogingen gaan tot 2025 door, totdat de elektrische auto in 2026 geen lagere bijtelling meer kent.
  • BPM: tot 2025 blijft u voor een elektrische auto geen Belasting Personenauto’s en Motoren (BPM) betalen. Deze maatregel compenseert de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s vanwege de accu’s. Vanaf 2025 gaat voor elektrische auto’s wel een BPM van ongeveer € 360 gelden. Deze BPM is nog altijd veel lager dan voor auto’s met een verbrandingsmotor.
  • MRB: voor elektrische auto’s geldt tot en met 2025 een vrijstelling van de Motorrijtuigenbelasting (MRB). In 2025 wordt de vrijstelling afgebouwd van 100% naar 75% en vanaf 2026 vervalt deze vrijstelling in zijn geheel.
  • Subsidie: de aanschafsubsidie voor particulieren (SEPP), die vanaf 1 januari 2023 beschikbaar is, bedraagt € 2950. Deze subsidie is ingevoerd als compensatie voor de lagere bijtelling voor de auto-van-de-zaak. 
  • Onderhoud: onze SERES-modellen hebben aanzienlijk minder onderhoud nodig dan auto’s met een verbrandingsmotor. Ook daardoor blijven de kosten voor een duurzame bestuurder laag. Verbrandingsmotoren hebben gemiddeld bijna 300 draaiende onderdelen, bij een elektromotor zijn dat er nog geen 10 (!). Het risico op slijtage is dus veel kleiner.
  • Energieverbruik: afhankelijk van uw rijstijl, de plaats waar u oplaadt en de omgeving waar u rijdt, gaat de lading in uw accu langer of korter mee. Grootverbruikers van stroom kunnen van elektriciteitsmaatschappijen een lager tarief krijgen dan een particulier of kleine ondernemer. Snelladen en laden bij commerciële laadpunten is duurder dan thuis laden. Ook kunt u veel geld besparen met de juiste laadpas. Bekijk de laadpas top 10.